Followers

Thursday, 16 August 2012

Biscut SiKat Kegemaran Emak ku..

16/8/2012
salam sayang Dannia Addriana....

 Malam tadi besengkang mata lah aku nk wt kuih ni tau... rasa mcm nk tekeluar bijik mata duk mengadap adunan biscut sikat ni tau.. disebabkan aku yg mengoffer diri nak buat kena lah redah kejap jek kan... wakaka....

memang ar pagi tadi g keje kepala dh mcm tingtong kejap... huhuh...   mau taknye dari kul 9.30 sampai 1.30pagi duk buat kuih ni... 

korang kene paham aku ni jek sorang anak pompun yg lai semua lelaki... xkn ler aku nk ajak diorang lak.. kang lombut adik den tu sapo nk jawab.... wakaka....



Recipe samprit (biscut sikat)




- 1 1/2 cawan gula halus


- 2 cawan majerin & 1 penutup esen Vanilla




- 2 bijik telur ayam



- kacau sehingga sebati





- masukan 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan tepung jagung. sekiranya terlalu lembik masukan ler tepung jagung n tepung gandum lagi.... pandai2 budget... hahaha



- gaul sehinga sebati n tidak melekik ditangan... pastikan adunan tidak terlalu keras... kang susah lak nk tekap... mau tecabut tangan kang... heheh



- pastu masukan dalam acu samprit yg kecik n buat jadi mcm ni..




- dah siap satu dulang... sile potong.. potong gune pisau yg tumpul... jangan lak korang g rembat pisau yg tajam2... kang luka tangan yg comel tu sapo nk jawab... huhu..



-mcm ni ler rupe dia bile dah kene potong... huhu..


- pastu bakar la dalam oven k... jangan sampai rentung lak... n mcm ni lah rupe dia bile dh siap dibakar..... 



- pastu g amik jem strawberry nk lenyek kasi lembut sikit yer



- bile dah sejuk.. ssapukan jem strawberry tu sikit.... jagan banyak2 sangat kang biscut tu jadi berair n lembik pulak... n jgn lak g pertikaikn jari kelingking ku yg bengkok sikit tu.... wakaka



-pastu tangkupkan dengan biscut yang same size...



-jadi lah mcm ni... n susun ler banyak2 dlm bekas k....








No comments:

Post a Comment