Followers

Wednesday, 15 August 2012

Tat NeNas favorite ku..

15/8/2012
salam sayang Dannia Addriana

semalam beposak lah gak nk wt kuih tat nenas favorite ku.... huhuh.... terbaik... n memang syok giler lah... sambil buat kuih, sambil tu masuk kedalam perut ku.... huhuh... korang ader ker?????... wakaka....

aku n tat nenas memang dh xleh bepisah... ibarat kate org kalau becerai tu leh mati lah( ayat xhengat) huhuhu..... (gurau jek, xde ler mcm tu sekali kan... aku rasa aku still hidop jek... hahaha)....

RECIPE TAT NENAS KU






jem nenas



1) mule2 parut ler nenas yg dh dikupas, kalu nk blend pon leh jek... tp nanti halus sangat jem tu.... klu style aku memang aku akn parut dulu n jgn amik lak pulau nenas tu... klu leh buang jek pulau dia tu...


2) pastu tapis nenas yg dh siap diparut. tapis tu jangan lak sampai kering kontang... tapis sampi sampai kering sikit sudah ler....




3) pastu korang bubuh ler  hampas nenas tu dalm mangkuk tau...




4) pastu kuantiti gule mesti lah same ngan kauntiti hampas nenas tu... tp aku nasihat kn better bubuh gule dalam 3/4 jek.... kang inti dia jadi keras n kasar semcm... lagi satu bak kate pepatah kurangkn manis dlm minuman, manis kan dalam senyuman ( mcm tungang langgang jek ayat die)... ade makcik kisah.... wakaka

5) so bubuh jek hampas nenas tu kt dlm kuali n bubuh gak gula td... n jgn lupa letakkn sedikit pewarna oren or kuning telur sedikit yer... perasa vanilla jagn dilupakan kn lak kang xwangi ler jem tu... n kacau jek jem tu selame mane korang suka... klu my mom dia akn masak dalam 30mint or 20mint jek... 

lagi 1 klu rasa jem tu mcm berair jek.. cedok ler buang kan sikit air dia tu kang takut lak berair jek inti tu n kang...... 

bile jem tu dh siap leh disimpan dlm peti sejuk selame mane korang suke... n makn nagn roti pon boleh jugak.... huhuhu


adunan kuih tat nenas lak




1) 2bijik buttercup n  1/2 cawan gule yg sudah dikisar halus... n sedikit perisa vanilla.




2) kacau bahan2 diatas sehingga kembang atau sebati...




3) bubuh 3bijik kuning telur sahaja tau dalam adunan butter ni n kacau sehingga sebati... 

4) pastikan korang sukat tepung dlm cawan tau... try dulu ayak 2cawan tepung gandum ngan 2cawan tepung kastad tu... bubuh jek dlm 1bekas xpayah nk membazir bekas k

5) bubuh tepung yg dh diayak tu sedikit2 tau... n jagn bubuh semua sbb takut kang adunan tu jadi keras lak... just make sure yg adunan tu lembut n sesuai untuk di masukkan dlm acu... kalu terlalu lembut baru lah tambah tepung gandum n tepung kastad..



6) masukkan dalam acu n wt ler mcm pic kat atas ni...


7) pastu letakan sedikit inti nenas tu kat atas ni... tgk pic kat atas ni yer.... payah benor nk explain panjang2 berjaler2...


8) gulungkan n potong sedikit k..


9)letakkn dlm bekas comel ni.. my mom suoh letak kat dl ni bukanye ape coz nanti kalu xde bekas ni kang melekat2 kuih tu kat atas dulang dia... n melambatkn keje jek... 


10) bakar kan jek selame mane korang suke... jagn rentung sudah ler...


dah siap g ler simpan dlm bekas k...

dah sekian recipe biscut raya makcik... mlm kang sambung wt biscut lain lak.... hhuhuhu....





No comments:

Post a Comment